L'Hinduisme és una de les religions més antigues. Troba els seus orígens a l'Índia, quan Pakistan, Bangla Desh, Bhutan i Nepal encara en formaven part.
L’hinduisme prové de dos corrents de desenvolupament religiós diferents que en el curs de la història es van fondre en una unitat . L’un prové de l’antiga religió autòctona Índia, i cap allà l’any 1500 aC van arribar els aris a la vall de l’indus, aquests van aportar la religió, vèdica; la seva llengua, el sànscrit; i les seves tradicions.
Doctrina i divinitats:
És una religió politeista, tot i que es reconeix que totes les divinitats provenen de Brahman. Trobem més de 300 milions de deesses i déus, cada un depenent de la zona o el poble. Per a la població hindú són molt importants les divinitats que formen part de Trimurti.
El Trimurti és l'agrupació de divinitats considerades aspectes del Brahman:
• Brahma, el creador.
• Vinxu, el conservador
• Xiva, el destructor i generador
• Altres Déus: Ganesha (superar obstacles), Hanuman (força física), Lakshmi (felicitat), Parvati (saviesa de l'Univers), Kama (amor), Saravasti (coneixement, ciència i veritat).
L'hinduisme no defineix el que s'ha de creure. Parteix de l'existència d'una força creadora de l'univers, Brahman, ànima única i alhora diversa, perquè es manifesta en cada una de les ànimes individuals dels éssers vius (atman). El destí de cada atman és arribar a Brahman, mitjançant:
Trimurti:
Doctrina
• Camí de la devoció: bondat i adoració a un Déu personal
• Camí de l'acció: fer el bé i passar pels diferents estats de la persona
• Camí del coneixement: reservat als bramans, descobriment de l'Absolut
També s'accepta el ioga per frenar l'activitat mental i calmar l'esperit. L'objectiu de tot hindú és arribar al Brahman, però per arribar-hi s'ha de trencar la cadena de naixements i renaixements que es succeeixen vida rere vida, l'anomenat samsara.
Els llibres sagrats:
Llibres sagrats: Els textos sagrats de d’hinduisme són molt variats, pel que fa a l’estil i al contingut. Això es a causa que abans de ser copiats es van transmetre oralment i no se sap ven bé quina és la versió original. Hi ha un idioma que només es fa servir en religió, i per tant només en les Escriptures. Dels molts llibres sagrats que hi ha es poden classificar en:
•Sruti (escoltats), els llibres revelats pels déus als savis dels primers temps
•Smriti (el que la memòria ha conservat), els llibres que formen part de la tradició, que són cronològicament posteriors.
Sruti:
Sruti és una recopilació de quatre col•leccions, quatre vedes:
1. Veda de les estrofes: És el document més antic, escrit entre el 1500-1200 aC. Agrupa més d’un miler d’himnes a les divinitats. Moltes d’aquestes encara es fan servir en moltes cerimònies.
2. Veda de les fórmules: Hi trobem les fórmules que cal recitar per a fer diversos rituals i els comentaris sobre aquests. Es va redactar vers l’any 1000 aC.
3. Veda dels cants: És una recopilació de les principals estrofes de la cultura, però van acompanyades amb notes musicals.
4. Atharva-veda: El més recents dels quatre llibres. No és tan important com els altres i es va servir molt en ritual màgics.
Smiriti:
Dins aquests llibres, els més famosos són el Mahabharata, el Bhagavad-Gita ( és el més famós i forma part del Mahabharata) i el Ramayana.
El Mahabharata és un poema èpic de 200.000 versos, que tracta de cinc germans que es barallen i hi ha tres camins
1.El camí a la devoció
2. el camí a l’acció
3.camí al coneixement
Els llocs i les persones sagrades:
Els espais sagrats són llocs de la naturalesa en què les persones han vist signes del sagrat. Són llocs privilegiats d’acostament i de trobada amb la divinitat.
Per la població hindú la peregrinació és molt important i gairebé qualsevol lloc de l’Índia pot ser considerat sagrat. Però es pot destacar:
- Ciutats santes: Són ciutats situades a prop del riu Ganges. Com ara Benarés, Proyag, Hardvar, etc.
- Pushkar: És l’únic lloc on hi trobem un tempre dedicat a Brahma.
La població hindú creu que morir a Benarés i ser incinerat a la riba del riu Ganges i que les cendres siguin llençades al riu, assegura l’alliberament del cicle de reencarnacions. Això es deu a...
1. Ganges: És el riu més important per a la població hindú. Neix a l’Himalaia, i hom el considera sagrat sobretot a la confluència amb el riu Yamuna, a Allahabad, El Ganges és venerat com la deessa que segons la mitologia hindú va baixar a la terra.
2. Benarés: És la ciutat sagrada per excel•lència, anomenada en hindi “Varanasi” pel nom de déu de les aigües. Segons la mitologia, Benarés va ser el llocs escollit per Xiva per a manifestar-se i on va viure com una asceta.

Les persones sagrades són les qui estan al capdavant la divinitat, les que la representen. En l’hinduisme, com en les religions més antigues, hi ha alguns tipus de persones sagrades que han esdevingut un grup social.
En l’hinduime no hi ha una autoritat centralitzada. Així i tot podem trobar diverses persones sagrades que són:
Bramans: Són els qui han consagrat la seva vida a les diverses divinitats. Pertanyen a la primera casta i, per tant, són els qui estan més a prop del “Brahman” l’Absolut. Tenen un manament de puresa, és a dir, no poden entrar en contacte amb certs elements, dins al punt que no poden fer determinades feines.
Cultes i rituals:
El ritual és essencial per al culte, sempre en estat de puresa.
• Culte domèstic: Les tres castes superiors han de fer un ritual diari, la puja, i uns ritus de pas per a cada etapa de la vida. Cada casa té un petit altar dedicat a una divinitat, per a realitzar la puja.
• Ritus: Les tres castes superiors han de passar per quatre etapes: l'etapa d'estudiant, l'etapa de persona casada, l'etapa del retir i l'etapa en què es renuncien les preocupacions del món. La majoria de persones passen les tres primeres, ja que en l'última s'ha d'abandonar tot (família, possessions, materials...). Els ritus de pas són els del naixement, de la iniciació, matrimoni i mort.
- Ritu del naixement: Fonamental de la mare embarassada. Un cop ha nascut, es presenta la criatura a la deessa Sasti (protectora) i se li posa mel i mantega fosa a la boca.
- Ritu de la iniciació: Etapa estudiantil, entre 8 i 12 anys. La persona rep un altre nom i el fil sagrat, tres fils diferents referits a la casta. (3 fils de cotó per a bramans, 3 de caramell per a Ksatriyas i 3 de llana pels vaisyas).
- Ritu del matrimoni: La data del matrimoni és fixada per un braman a partir de l'observació astrològica. El marit va a buscar a l'esposa a casa seva i el pare d'ella el beneeix. La cerimònia es realitza al voltant d'un foc. Els nuvis van 7 voltes al foc i el matrimoni es consumeix 3 dies després.
- Ritu de la mort: Creuen en la reencarnació. Els familiars adults entren en un estat de contaminació ritual durant 10 dies. Es realitzen ofrenes, cerimònies i banys als rius. El tercer dia després de la mort es llancen les cendres al riu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada